fbpx

Hvordan filme selv? (Guide)

Video i sosiale medier

Ønsker du å starte å filme selv? Her kommer 6 nyttige tips til hvordan filme selv.

1. Bruk mobilen eller speilreflekskamera
Med nye mobiler kan du ta opp film i 4K-oppløsning og slow motion. Du kan til og med lage nydelig filmer med time-lapse/hyperlapse funksjonen. Ofte er det også noen i familien eller noen man kjenner som har et speilreflekskamera. Speilreflekskameraene kan også være gode å bruke. Speilreflekskameraene krever ofte litt mer å sette seg inn i, men fungerer ypperlig.

Med Iphone 6s, Samsung Galaxy S7 eller nyere versjoner har du tilgang til:

 • Slow motion
 • Time-lapse/Hyperlapse
 • 4K-oppløsning
 • Lyssterkt kamera (objektiv)

2. Bedre mikrofon (mygg)
For å få den beste lydkvaliteten under intervjuer kan du bruke en mygg. En mygg er en liten mikrofon som du kan feste til intervjuobjektet. Når mikrofonen kommer nærmere den som snakker vil lyden bli mindre påvirket av lyd som er rundt eller romklang. For mobiler kan man kjøpe “Røde SmartLav+ Myggmikrofon for Smartphones”. Den koster rundt 500,- kr og er vel verdt investeringen. Du vil høre stor forskjell på lyden.

3. Stativ
Det finnes flere forskjellige stativer å velge mellom til mobil. Du har blant annet:

 • Bordstativ
 • Gorillapod
 • Selfie stick stativ

Med et stativ vil du kunne sette mobilen fra deg og gjøre intervjuer med et kamera som står helt stabilt. Selfie stick stativ kan være greit dersom du tenker å lage selfie videoer og gjerne også vil ha mulighet til å bruke det som et vanlig stativ. Alle disse alternativene vil du kunne finne for under 500,- kr.

Gimbal
Hvorfor ikke kjøpe en stabiliserende gimbal? Formålet med en gimbal er å lage videoer uten risting. Du har kanskje hørt om den norskproduserte gimbalen fra FlowMotion. Vel, det finnes mange gimbaler der ute. Noen av de mest anerkjente merkene for gimbals til mobilen er:

 • Dji
 • Zhiyun
 • FeiyuTech

Med en stabiliserende gimbal til mobil vil du kunne filme nydelige videoer uten risting. Dersom du har muligheten til det kan du også stabilisere videoen i etterkant for å oppnå enda bedre resultater.

Pass på at den gimbalen du ser på passer til din mobil.

4. Filming
For å komme i gang er det viktig at du får planlagt hvordan du vil at videoen din skal se ut. Hent inspirasjon fra nettet rundt temaet du ønsker å lage film om. Når du har funnet ut av hva videoen din skal handle om og hvordan den skal se ut er du klar.

Test ut hvordan filming fungerer for deg, hvis det er første gang du skal prøve å lage en video. Den første gangen blir som regel aldri den beste. Det er derfor viktig at du kontinuerlig prøver ut nye idéer og gjør forbedring til neste gang du filmer.

For intervjuer er det viktig å finne en fin bakgrunn. Bruk en bakgrunn som ikke tar all oppmerksomheten fra objektet. Bruk derfor en fin og enkel bakgrunn eller film en video akkurat der du befinner deg med en selfie video.

Lurer du på hvordan du kan tilpasse din video til sosiale medier? Les mer om det her.

5. Redigering
Det finnes mange redigeringsprogrammer for mobil.

Adobe Premiere Clip (IOS og Android)
Adobe Premiere Clip er en fleksibel og gratis app for mobil som gjør det mulig å redigere, legge til musikk, og fargekorrigere videoene dine.

Imovie (IOS)
Med appen iMovie for mobil har du også muligheten til å redigere klippene dine, legg til musikk og fargekorrigering. Dersom du har prøvd Imovie for Mac er det ikke store forskjeller fra Mac-versjonen.

Boomerang (IOS og Android)
Boomerang hjelper deg å lage en kort video til sosiale medier. Den passer perfekt for deg som ønsker å publisere en enkel kort video gjennom Instagram.

Clips (IOS)
Med appen Clips for Iphone tekstes videoen din automatisk mens du snakker. Tekstingen fungerer ganske bra, men det går også an å korrigere teksten dersom det blir feil. Med appen kan du også legge til musikk, flytte, og fargekorrigere klipp.

Mer avanserte programmer til PC/Mac
Mange foretrekker Adobe Premiere Pro til å redigere film. Programmet fungerer perfekt for både Mac og PC og er mye brukt. Dersom du er helt ny på video kan det være enklere å starte med et av programmene til mobil over.

For å nevne noen programmer til PC/Mac:

 • Adobe Premiere Pro
 • Corel Videostudio
 • Imovie
 • Final Cut Pro
 • Cyberlink
 • Adobe Premiere Elements

6. Musikk
Det er ofte opphavsrett knyttet til bruk av musikk i video. Derfor er det viktig at du undersøker om du kan bruke sangen i filmen din eller ikke.

Det finnes musikkbibliotek som Audiojungle eller Premium Beat som gjør det enkelt for deg å finne musikk. Her betaler du per sang du bruker og etter hvilket formål den skal brukes til. Dersom du skal finne gratis-sanger til bruk i video kan du også finne dette ved å søke på YouTube. Husk at det er viktig å lese hva som står i beskrivelsen av videoen for å se hvordan sangen kan brukes.

Facebook Sound Collection
Trenger du musikk til Facebook eller Instagram? Dersom du ønsker å publisere videoen din på Facebook eller Instagram kan du bruke Facebook Sound Collection. Det er et nytt musikkbibliotek med musikk som er helt gratis å bruke i videoene dine på Instagram og Facebook.

Bonus tips:
Dersom du bruker mobil finnes det også ekstra objektiver/linser som kan kjøpes. Her er en liste over noen ulike type objektiver du kan kjøpe:

 • Vidvinkel: Med et vidvinkelobjektiv kan du filme større deler av det som foregår foran deg.
 • Makro: Bruk en makrolinse til å fokusere på detaljer. Med en makrolinse har du mulighet til å se flere detaljer på nært hold.
 • Tele: Noen mobiler har allerede to objektiver, hvorav det ene er tele (eks. Iphone 7 plus). Dersom din mobil ikke har det kan det være fint å ha et teleobjektiv for å kunne filme øyeblikk på avstand.